Do góry

Desery Przepis na:

Tort Rocznicowy,Krem Kukułka.

Tort Rocznicowy,Krem Kukułka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3687

Dodano:

Odsłon: 652

Torcik Ten Przygotowałam na Naszą 5 Rocznicę Ślubu,testowałam Nowy Smak,krem powstał na bazie Pysznych Cukierków Kukułka.

Składniki

  • Tortownica 20 cm
  • Biszkopt:
  • 4 duże jaja
  • 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl.cukru
  • szczypta soli.
  • Krem:
  • 200 g cukierków Kukułek
  • 660 ml śmietany 30-36 %
  • 2 serki mascarpone po 250 g
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • Dodatkowo:
  • 5 rożków do lodów( można kupić w każdym większym markecie)
  • śmietana kremówka 220 ml
  • oraz serek mascarpone 250 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(tortownica 20 cm ). Delikatnie wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C,pieczemy do tzw.suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,tak pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Cukierki najlepiej pokroić sobie na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka,rozpuścić je w śmietanie kremówce,pamiętajcie,aby mieszać cały czas,żeby cukierki się nie przypaliły.
    Gdy już nam się całkowicie rozpuszczą,odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień schłodzona masę miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji,nie za długo,nie przerywając ubijania wrzucamy serek mascarpone,wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników i odstawiamy krem na chwilę do lodówki.
    Biszkopt kroimy na 3 blaty.

    Pierwszy krążek tortu układam na paterze i nasączam, u mnie to woda z sokiem z cytryny i cukrem pudrem,Wy śmiało możecie użyć alkoholu,jeśli nie ma w rodzinie dzieci.
    A więc tak jedna duża cytryna,wyciskamy sok do szklanki i resztę szklanki zapełniamy wodą,dodajemy cukier puder 2-3 łyżki,lub zwykły cukier,to już od Was zależy,wszystko dokładnie mieszamy.
    Następnie smarujemy blat dżemem z czarnej porzeczki,nakładamy rant i wykładamy pierwszą warstwę kremu,przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu,nasączamy,smarujemy kremem i powtarzamy jeszcze raz tą czynność.
    Gotowy tort odstawiamy do lodówki na godz.
    W tym czasie schładzam w zamrażalniku małą śmietanę kremówkę 220 ml oraz serek mascarpone 250 g.
    Schłodzone ubijam na sztywno,i tynkuje cały tort,następnie kroje gotowe wafelki do lodów na pół i wciskam w tynk,barwię resztę masy wedle uznania i napełniam nasze pół rożki lodowe kremem ozdobną szprycą.
    Resztę tortu dekoruje wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 07 lipca a mówiłam,że cudny :) zasłużone gratulacje :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 15 czerwca cudny ten tort :) taki swojski-widać że od serca robiony:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 czerwca Bardzo fajny tort, ale czego nie robi się dla siebie ;)

Widzę, że dalej nie odpuszczasz, ale babeczki, o tym imieniu już chyba tak mają, znam to z autopsji xD
Odpowiedzi: 15 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń