Do góry

Desery Przepis na:

Tort Sachera

Tort Sachera

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 6070

Mega czekoladowy tort, banalnie prosty w wykonaniu. Klasyczny tort Sachera przekłada się dżemem/konfiturą morelową. W mojej spiżarni takiego nie było, więc użyłam trukawkowo-porzeczkowego. Był przepyszny. :)

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 50g mielonych migdałów
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 7 jajek
  • 120g masła
  • 100g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół laski wanilii
  • 100g dżemu morelowego
  • szczypta soli
  • Polewa: 100g dżemu morelowego
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • łyżka masła
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Laskę wanilii przeciąć i wyskrobać ziarenka.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (20-24cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem, dodać do żółtek. Następnie dodać czekoladę z masłem i sól. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, piec ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.

  4. Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) ciasto przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć dżemem (100g). Pozostały dżem podgrzać i ciepły nanieść pędzelkiem na wierzch i boki ciasta. Zostawićdo zastygnięcia.

  5. Czekoladę na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i masłem, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Polewę rozprowadzić na zastygniętym dżemie.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń