Do góry

Desery Przepis na:

Tort Sachera

Tort Sachera

Autor: krzysio94vip

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano: 13.02.2010

Odsłon: 16787

Oryginalne ciasto wiedeńskie, podawane wyłącznie w restauracji Sachera. Zapewne przepis jest lekko uproszczony, aby można było go przyrządzić w domu.

Składniki

  • gorzka czekolada 70%, 24 dag
  • masło o temperaturze pokojowej, 24 dag
  • białka, 6 szt.
  • cukier, 16 dag
  • odrobina cukru waniliowego, wg. uznania
  • żółtka, 5 szt.
  • mąka, 24 dag
  • dżem morelowy do przełożenia, 1 słoik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca – nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem i posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200°C.

  2. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową. Podawaj z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BUBU610 03 kwietnia 2011 pyszzzzzzzzzzzzne :) dzieki za super przepis, warto sie namieszac dla tego efektu....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 15 lutego 2010 koko6, uwaga Mateusza była tylko spostrzeżeniem, a nie od razu "zawiścią". Tym bardziej, że w regulaminie jasno stoi, że nie swoich zdjęć zamieszczać nie można...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krzysio94vip 14 lutego 2010 Zdjęcie nie moje, muszę przyznać, ale swojego nie zdążyłem zrobić :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 13 lutego 2010 Ach ta zawiść,zdjęcie jest poglądowe,ale przepis bardzo interesujący.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 13 lutego 2010 Nie zapewne, tylko na pewno. Żeby poznać oryginalny przepis trzeba być cukiernikiem w Hotelu Sacher w Wiedniu. A tak przy okazji. Zdjęcie na pewno nie jest Twoje ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń