Do góry

Sałatki Przepis na:

Tort sałatkowy

Tort sałatkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2008

Dodano:

Odsłon: 14945

Szukacie ciekawego przepisu na imprezę i chcecie zaskoczyć gości? Tort sałatkowy to elegancka forma podania sałatki warstwowej. Zawsze wzbudza zainteresowanie i pięknie wygląda.

Składniki

  • sałata lodowa lub pekińska
  • 8 jajek
  • 300 g zielonego groszku
  • 300 g świeżego ogórka
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki mandarynek
  • 250 g pomidorów
  • 120 g tartego sera
  • Dressing:
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ,,soku“ z odsączonych mandarynek
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczek curry
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sałatę lodową umyć, ostrożnie oddzielić liście zewnętrzne i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i wystudzić. Pokroić na plasterki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Mandarynki odsączyć, ,, sok“ zostawić na później do dressingu. Kukurydzę odsączyć. Pomidory pokroić na plasterki.

  2. Przygotować dressing. W tym celu wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku.

  3. Metalowy pierścień lub obręcz do ciasta o średnicy 24 cm postawić na dużym talerzu. Dno wyłożyć liśćmi salaty lodowej, tak żeby wystawała jeszcze na brzegach. Grube kawałki odciąć. Polać cienką warstwą dressingu. Kolejno układać pozostałe warstwy. Na koniec polać dressingiem i dowolnie udekorować. Wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń