Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie ciekawego przepisu na imprezę i chcecie zaskoczyć gości? Tort sałatkowy to elegancka forma podania sałatki warstwowej. Zawsze wzbudza zainteresowanie i pięknie wygląda.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 570
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 143
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 179
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 570
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 143
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 179
Składniki
Sałatę lodową umyć, ostrożnie oddzielić liście zewnętrzne i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i wystudzić. Pokroić na plasterki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Mandarynki odsączyć, ,, sok“ zostawić na później do dressingu. Kukurydzę odsączyć. Pomidory pokroić na plasterki.
Przygotować dressing. W tym celu wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Metalowy pierścień lub obręcz do ciasta o średnicy 24 cm postawić na dużym talerzu. Dno wyłożyć liśćmi salaty lodowej, tak żeby wystawała jeszcze na brzegach. Grube kawałki odciąć. Polać cienką warstwą dressingu. Kolejno układać pozostałe warstwy. Na koniec polać dressingiem i dowolnie udekorować. Wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!