Do góry

Desery Przepis na:

tort ser;)

tort ser;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 796

Dodano:

Odsłon: 1640

taki oto torcik na 2 latka mojej corci;)

Składniki

  • BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru ,3/4 szklanki mąki pszennej ,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • KREM:3 szklanki mleka 3,2 % - 1 duży budyń waniliowy (ok. 65 g.) - 6 łyżek cukru - 1 duży cukier waniliowy (ok. 30 g.) - 5 pełny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. bialka ubic dodawac cukier a nastepnoie delikatnie obie maki. piec biszkopt jakies 30min.

  2. Przygotowanie kremu:
    W dużym garnku gotujemy 2 szklanki mleka.
    W mniejszym garnku łączymy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, resztę mleka i ucieramy je mikserem, aż masa będzie gładka, bez grudek z tym, że mleko dolewamy powoli, stopniowo.
    Gdy mleko zawrze, zmniejszamy moc palnika na najniższy wlewamy masę budyniową i ciągle mieszając gotujemy ją na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje (krem z trudem będzie skapywał z łyżki). Na początku krem jest grudkowaty, niech to Was nie zraża, to znak, ze za chwilę będzie gotowy, a dodatkowo wszystkie grudki rozbiją się jeszcze przy późniejszym dodaniu masła i margaryny :)
    Gotowy krem odstawiamy do ostudzenia (np. w większy garnek z zimną wodą), a gdy całkowicie wystygnie wkręcamy do niego miękkie masło i margarynę.
    Tak przygotowany krem nadaje się od razu do przekładania tortu. Z racji tego, że w składzie nie zawiera śmietany świetnie sprawdza się również jako krem pod do masę cukrową.
    Z tych proporcji kremu wystarczy na przełożenie dwóch – trzech blatów tortu o średnicy 20 – 24 cm.

  3. tort oblozylam masa cukrowa;) smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń