Do góry

Desery Przepis na:

Tort Serce

Tort Serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 244

Dla mojej, uzdolnionej muzycznie, starszej córki musiał być muzyczny tort. Główny składnik to biała czekolada i masa cukrowa. Całość bardzo słodka, dlatego należy kroić małe kawałki.

Składniki

  • Ciasto: 200g białej kuwertury
  • 150g mielonych migdałów
  • 45g mąki
  • 150g bułki tartej
  • 9 jajek (M)
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • Krem: 600g białej kuwertury
  • 1 żółtko
  • 20g cukru
  • 200ml śmietany kremówki
  • Dekoracja: biała masa cukrowa
  • czarna lub brążowa masa cukrowa
  • pisaki cukrowe
  • ew. czekoladowe kuleczki
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Ciasto: Kuwerturę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać mąkę, migdały i bułkę tartą. Zółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę (ok. 10 minut). Kolejno dodawać żółtka i roztopioną kuwerturę. Następnie dodać suche składniki i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 60 minut. Ostudzić w formie.

  3. Krem: Kuwerturę posiekać. Żółtko utrzeć z cukrem. Kremówkę zagotować, delikatnie wymieszać z utartym żółtkiem, dodać kuwerturę i odsstawić aż kuwertura całkowicie się rozpuści. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie zmiksować na gładki krem.

  4. Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż raz lub dwa razy (moje wyrosło wysokie, więc było dwa razy przecięte). Przełożyć masą, posmarować wierzch i boki. Pozostawić do zastygnięcia masy.

  5. Białą masę cukrową rozwałkować dość cienko. Położyć na cieście. Odpowiednio dociąć. Odcięte resztki zagnieść z czarną masą cukrową. Udekorować wierzch ciasta otrzymaną "kartką papieru" i pisakami cukrowymi.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń