Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowo – truskawkowy

Tort serowo – truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 362

Pyszny,delikatny tort z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny w smaku i konsystencji.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 125 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 400 g twarogu śmietankowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem,
    cukrem waniliowym i solą.
    Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.

  2. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.

  3. Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie
    zmiksować .
    Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach
    gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek.
    Krem wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt.
    I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny.
    Wierz udekorować listkami melisy lub mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń