Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowo-waniliowy z ciasteczkami

Tort serowo-waniliowy z ciasteczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4902

Dodano:

Odsłon: 483

Tort piętrowy waniliowy z ciasteczkami z polewą. Tort serowy na zimno z owocami. Tort z polewą typu,drip-cake i rozetkami.

Składniki

  • Składniki -3 kg. sera waniliowego z wiaderek -500 ml. śmietanki 30 % -350 g. ciasteczek kulek w czekoladzie mlecznej -
  • cd. --2 op. żelatyny po 50 g. -1 szklanka wody
  • polewa czekoladowa: -300 g. białej czekolady -100 ml. śmietanki 30 %
  • rozetki: -200 ml. śmietanki 30 % -1/2 op. kremu truskawkowego do tortów w proszku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować składniki, brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Czekoladę posiekać nożem, borówkę umyć i wysuszyć.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.

  2. Schłodzoną śmietankę, ubić z serem.Dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać ciasteczka, brzoskwinie, czekoladę i borówkę. Szybko wymieszać i przelać do dwóch zabezpieczonych tortownic fi.27 i 21.Starać się żeby miały jednakowe wysokości tej masy.Wyrównać i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

  3. Po schłodzeniu zdjąć obręcze z tortownic. Z dużej tortownicy torcik ułożyć na paterze. Mały torcik ułożyć na górze dużego.
    polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach. Widoczny rant na dużym torcie, też oblać, tworząc efekt drip-cake.

  4. rozetki-Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić wokół rozetki. Tort przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń