Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowy 2w1 z konfiturą

Tort serowy 2w1 z konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3787

Dodano:

Odsłon: 245

Mały tort czekoladowy ukryty w dużym serowym. Tort z rozetkami i kolorową konfiturą.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŁY TORT fi 22 cm.:
  • -75 g. gorzkiej czekolady -30 g. masła -60 g. cukru pudru
  • -3 jajka -60 g. mąki tortowej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • WKŁADKA DO MAŁEGO TORTU:
  • -2 galaretki malinowe -2,5 szklanki wody -garść malin (dałam mrożonych)
  • DO POSMAROWANIA:
  • -260 g. śliwek prażonych z czekoladą o smaku orzechowym
  • MASA SEROWA DO DUŻEGO TORTU fi 27 cm.:
  • -1 kg. sera z wiaderka -660 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -150 g. cukru pudru -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • -350 g.ciasteczek kulek w czekoladzie -250 g. borówki amerykańskiej
  • ROZETKI:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • KONFITURA:-50 g. z owoców żółtych
  • -50 g. z owoców czerwonych -50 g. z owoców czarnych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.25 min.do suchego patyczka.Po przestygnięciu,przekroić na dwa krążki.

  2. wkładka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Tortownicę 22 cm. zafoliować w środku i wylać tam galaretkę. Powrzucać maliny i schłodzić do zgęstnienia.Wyjąć delikatnie z folii.
    Spód czekoladowego ciasta włożyć do tej tortownicy 22 cm. Posmarować połową musu śliwkowego.
    Włożyć krążek galaretki z malinami.
    Posmarować resztą musu śliwkowego.
    Przykryć górą ciasta i schłodzić w lodówce.

  3. Tortownicę 27 cm. zafoliować w środku, dodatkowo zabezpieczyć bok grubszą folią i włożyć tam mały torcik.

  4. masa serowa-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Zmiksować śmietankę z cukrem pudrem, potem porcjami sera i jogurtu.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać ciasteczka i borówkę, szybko wymieszać i przelać do tortownicy.Starać się, żeby masa wlała się między przestrzeń tortownicy.Schłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

  5. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.

  6. rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić odpowiednie rozetki.

  7. kolorowa konfitura-W środek rozetek powkładać po 1-2 łyżek konfitury.Cały tort schłodzić.

  8. Tort kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń