Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowo kajmakowy z gruszką

Tort śmietankowo kajmakowy z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 422

Dodano:

Odsłon: 9476

Pyszny, rozpływający się w ustach tort na różne okazje. polecam.

Składniki

  • BISZKOPT JASNO/CIEMNY:
  • jajka, 6 sztuk
  • cukier, 6 łyżek
  • mąka pszenna tortowa, 6 łyżek
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • kakao, 2 łyżki
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% kremówka, 0,5 litra
  • galaretka cytrynowa, 1 sztuka
  • śmietan fix, 1
  • masa kajmakowa:
  • masło, 1 kostka
  • gotowa masa kajmakowa, 1 puszka
  • DODATKOWO:
  • duża puszka gruszek lub brzoskwiń, 1 puszka
  • konfitura z owoców leśnych, 1 słoik
  • rurki waflowe ozdoby, 1,5 opakowania
  • princepałki ala prince polo (niekoniecznie), 0,5 opakowania
  • wiórki kokosowe i czekoladowe, do ozdoby
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. I. BISZKOPT JASNO/CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąke, proszek do pieczenia i żółtka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 175 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wlewamy połowe ciasta na biszkopt, do pozostałej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wlewamy do tortownicy na jasną masę. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

  2. II. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę sporządzamy w jednej szklance wody (250ml), studzimy. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan fixem. Po ostudzeniu galaretki wlewamy do śmietany i dalej ubijamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki aż stężeje masa.

  3. III. MASA KAJMAKOWA: Kasie i masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i mieszamy aż do połączenia składników.

  4. IV. Gruszki lub brzoskwinie kroimy w kostkę lub plasterki.

  5. IV. Po wystuczeniu biszkoptu kroimy go na 2 części (jasną i ciemną). Na spód kładziemy jasny biszkopt, smarujemy konfiturą, kładziemy masę śmietankową, pokrojone w paski gruszki, następnie nakładamy ciemny biszkopt i smarujemy masą kajmakową. Ozdabiamy wg własnych upodowań.

  6. Wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 22 stycznia 2012 tort naprawdę pyszny. nie jest zbyt pracochłonny, a wygląda efektownie ;-) zamiast gruszek dodałam brzoskwinie. polecam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń