Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowo-malinowy

Tort śmietankowo-malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 418

Śmietankowo-malinowy tort Tradycyjny biszkopt nasączany i przekładany konfiturą z malin i kremem śmietanowym.

Składniki

  • 6 jajek (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyzeczki cukru
  • 400 g śmietany 36% do deserów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100-150 g serka mascarpone
  • domowej roboty dżem malinowy
  • do dekoracji masa lukrowa ,kwiaty z cukru i makaroniki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy starannie od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy kryształki nie będą wyczuwalne dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy mieszając już nie mikserem lecz łyżką. Musimy tak mieszać by nie było grudek. Gdy masa jest jednolita przelewamy ją do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremki (tortownica 24 cm średnicy). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

  2. Gdy ciasto ostygnie dzielimy je na 3 płaty. Wyciskamy sok z cytryny i słodzimy go 2 łyżkami cukru. Dodajemy do niego pół szklanki wody. Takim sokiem namaczamy biszkopt, delikatnie, by nie był zbyt wilgotny ( nakładamy powoli po łyżeczce soku miejsce obok miejsca, tak by cały płat był nasączony)

    Mocno schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, miksujemy przez minutę na wolnych obrotach, dodajemy cukru pudru. Zmieniamy obroty na najwyższe i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Po koniec dodajemy serka mascaropne.

    Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy dżem malinowy , Na bitą śmietanę kładziemy owoce. Możecie je przykryc ponownie bitą śmietaną z mascaropne. Przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy dżemem malinowym potem bitą śmietaną. Kładziemy trzecią warstwę. Teraz bitą śmietaną smarujemy górę trzeciego blatu i całe boki tortu. Na tort nakładam masę lukrową i zdobię kwiatami.Dekoracja dowolna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 czerwca Ale BOMBA :D Doceniam kunszt, bo laik ciasteczkowy ze mnie ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń