Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowy.

Tort śmietankowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1039 Ocena: 10444

Dodano:

Odsłon: 3329

Tort z owocami truskawki i wiśni, przełożony kremami o smaku tiramisu i śmietankowym.

Składniki

  • biszkopt 3 plastry
  • krem śmietankowy
  • krem o smaku tiramisu
  • Powidła śliwkowe
  • wiśnie z nalewki
  • truskawki 12 szt.
  • herbata z cytryną do nasączania biszkoptu
  • Biszkopt: Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 8 jajek
  • Mąka tortowa 24 dag
  • Cukier 16 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

  2. Krem:

    krem śmietankowy 1 opak.
    krem o smaku tiramisu 1 opak.

    Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.

  3. Wykonanie tortu:

    Nasączamy herbatą placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek. Na warstwę wiśni nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu śmietankowego. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego i nakładamy krem o smaku tiramisu na boki ciasta, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami truskawek na bokach tortu a na górze robimy kwiatuszek z plasterków truskawki. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń