Do góry

Desery Przepis na:

Tort Śmietankowy

Tort Śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8599

Dodano:

Odsłon: 1754

Delikatny i uniwersalny,smak śmietankowy lubi chyba każdy,typowo kobiecy torcik.

Składniki

  • Tortownica 20 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 szkl.z czubkiem mąki pszennej
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem do przełożenia:
  • 660 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • Krem do dekoracji i na tynk:
  • 1,5 kostki masła
  • 300 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • barwniki spożywcze
  • barwnik złoty+1 łyżka spirytusu lub wódki
  • Masa Cukrowa:
  • 200 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki glukozy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżki wody
  • 3\4 łyżki masła
  • olejek waniliowy do smaku
  • barwnik różowy
  • Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu malinowego
  • sok z małej cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
  • perełki do ozdoby na tort
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tortu rozłożyłam sobie na 2 dni.
    W pierwszej kolejności zrobiłam koronę z masy cukrowej,żeby wyschła,oraz wieczorem upiekłam biszkopt.

    Masa cukrowa,do rondelka wlewam wodę i wsypuje żelatynę,odstawiam na 10 min.dodaje masło,glukozę,stawiam na mały ogień,podgrzewam do momentu połączenia,nie doprowadzam do wrzenia,ściągam z ognia,dodaje barwnik,mieszam i wsypuje przesiany przez sitko cukier puder,początkowo mieszam łyżką,następnie masę wykładam na podsypaną cukrem pudrem matę silikonową i wyrabiam ręką,podsypując cukrem pudrem.

  2. Gotową masę wkładam do woreczka foliowego,żeby nie obsychała.
    Wycinamy z papieru szablon korony,następnie masę cukrową rozwałkowujemy,przykładamy szablon i wycinamy nożykiem koronę,

  3. gotową układamy na kieliszku,łączenia brzegów,spinamy kawałkiem wykałaczki i tak pozostawiamy do wyschnięcia.

    Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
    Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.

  4. Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania(masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,

  5. gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy i jaką dekoracje chcemy uzyskać,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni).
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.

  6. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,

  7. nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji,górę i boki(boki cienko).Na boki nakładam małą łyżeczką krem do dekoracji,tworząc mozaikę.

  8. Na górze tortu układam koronę z masy cukrowej,

  9. następnie obkładam ją przygotowanymi prędzej kwiatami,schłodzonymi w zamrażalniku.

  10. Całość dopełniam listkami z tylki,oraz cukrowymi perełkami.

  11. Kwiaty.

  12. Przekrój.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń