Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowy z jagodami

Tort śmietankowy z jagodami

Autor: LenaMS

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 572

Dodano: 31.03.2010

Odsłon: 10189

Klasyczny tort śmietankowy z nieklasycznym dodatkiem jagód :o)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt-najlepiej dzień wcześniej. Rozdzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po kolei żółtka oraz cukier puder. Dodać mąki, kakao oraz olej i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180st. do suchego patyczka i do zrumienienia się. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć biszkopt z formy i przekroić na 3 równe blaty(odcinając górę,żeby wyrównać blat).

  2. Do czystej blachy włożyć kawałek folii spożywczej, tak aby boki wystawały ponad formę. Ułożyć 1 blat ciasta, nasączony mlekiem.

  3. Przygotować jagody. 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 gorącej wody. Ostudzić. Do rondelka nalać troszkę wody i wsypać jagody. Podgotować chwilkę, aby się rozmroziły i puściły sok. Dodać ok. 2 łyżek cukru. Chwilkę podgotować, ale uważać aby jagody nie rozpadły się. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać i pozostawić na ogniu do momentu zagęszczenia (powinien się zrobić gęsty kisiel). Dodać żelatynę i wymieszać. Całą masę wylać na nasączony blat biszkoptowy i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (ja zostawiłam na całą noc).

  4. Przygotować część masy śmietanowej. 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 gorącej wody. Ostudzić. Ubić na sztywno 400g (1 opakowanie) śmietany. Dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na stężałą masę jagodową, na to nasączony blat ciasta, znowu śmietana i trzeci blat ciasta. Wszystko schłodzić kilka godzin.

  5. Po schłodzeniu ciasta delikatnie zdjąć obręcz tortownicy oraz folię i wyłożyć tort na talerz lub paterę. Ubić pozostałe opakowanie śmietany - powtórzyć wszystkie czynności jak poprzednio.Posmarować boki oraz wierzch tortu. Szprycą zrobić 16 kleksów na wierzchu tortu. Na każdy kleks ułożyć truskawkę (końce truskawki zanurzone w roztopionej czekoladzie). Po środku ozdobić spiralami z czekolady (reszta roztopionej czekolady wysmarowana na blaszce; po wystygnięciu zeskrobana płaską szpatułką). Boki tortu ozdobić rurkami waflowymi (układać w małych odstępach). Całość wstawić do lodówki do momentu podawania.

  6. Ponieważ jest to tort na świeżej śmietanie nie polecam trzymania go przez długi czas na stole albo w ciepłym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kowaleski123 21 marca 2013 Jest świetny, a zobacz ten prosty
http://inews.com.pl/WordPress3/ tort-smietanowy-z-ananasem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolianna 29 maja 2010 czy do biszkoptu nie dajemy proszku do pieczenia? wlasnie spisuje przepis zeby upiec na jutro i tak sie zastanawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonamc 09 maja 2010 zrobiłam, wyszedł rewelacyjny goście byli zachwyceni nie dość że pięknie wygląda to jeszcze super smakuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 05 maja 2010 iwonamc, tortownica standardowa-duża.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonamc 05 maja 2010 jakiej średnicy tortownica?? Przepiękny zrobie taki na pierwsze urodziny synka w sobote mam nadzieje że się uda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 01 kwietnia 2010 Już mi ślinka cieknie:) Do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń