Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietanowy"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1363
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1363
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno pododawaj także żółtka.
Kakao przesiej z mąką. Następnie po łyżce, powoli i ostrożnie wmieszaj mąkę z kakao do jajecznej masy. Tak przygotowane ciemne ciasto biszkoptowe wlej do formy i piecz je przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uderz formą z biszkoptem o blat.
Upieczony ciemny biszkopt schłodź, a następnie ostrożnie wyjmij z formy. Przekrój go na dwa lub trzy blaty (zależnie od upodobań). Każdy blat lekko nasącz likierem wiśniowym rozcieńczonym wodą do pożądanej proporcji. Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną.
Biszkoptowe blaty tortu kolejno przełóż przygotowaną śmietaną, pokryj nią grubo także wierzch tortu. Całość udekoruj owocami, np. osączonymi morelami z syropu, owocami miechunki, wiórkami z czekolady itp. Wstaw do lodówki (tort powinien być dobrze schłodzony).
Przed podaniem możesz dodatkowo położyć na wierzchu listki świeżej mięty lub melisy.Źródło: Świat kobiety