Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietanowy

Tort śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Tort śmietanowy"

Składniki

  • 7 jajek
  • szkl. cukru
  • 2/3 szkl. kakao
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 6 łyżek likieru wiśniowego; przełożenie:
  • 750-800 ml kremówki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny; dowolna dekoracja, np. morele z syropu, owoce miechunki, wiórki czekoladowe itp
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno pododawaj także żółtka.

  2. Kakao przesiej z mąką. Następnie po łyżce, powoli i ostrożnie wmieszaj mąkę z kakao do jajecznej masy. Tak przygotowane ciemne ciasto biszkoptowe wlej do formy i piecz je przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uderz formą z biszkoptem o blat.

  3. Upieczony ciemny biszkopt schłodź, a następnie ostrożnie wyjmij z formy. Przekrój go na dwa lub trzy blaty (zależnie od upodobań). Każdy blat lekko nasącz likierem wiśniowym rozcieńczonym wodą do pożądanej proporcji. Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną.

  4. Biszkoptowe blaty tortu kolejno przełóż przygotowaną śmietaną, pokryj nią grubo także wierzch tortu. Całość udekoruj owocami, np. osączonymi morelami z syropu, owocami miechunki, wiórkami z czekolady itp. Wstaw do lodówki (tort powinien być dobrze schłodzony).

  5. Przed podaniem możesz dodatkowo położyć na wierzchu listki świeżej mięty lub melisy.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń