Do góry

Desery Przepis na:

tort smietanowy na zimno

tort smietanowy na zimno

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2101

Dodano: 16.03.2013

Odsłon: 10760

Bardzo, bardzo smaczny no i pieknie wyglada na stole. Goscie beda zachwyceni :-))))

Składniki

  • Mieszanka owocowa Hortexu (maliny, wisnie, truskawki, pozeczka czarna ,lub po prostu same truskweczki), 750 g
  • smietanka kremowka 33 %, slodka, ok. 800 gram
  • galaretka owocowa (jesli do mieszanki owocow-to wisniowa lub z owocow lesnych, jesli do truskawek mrozonych -to truskawkowa), 4
  • spod do tortu, 1 duzy
  • smitanfix Dr Oetkera, 4 szt.
  • cukier, 3 lyzeczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spod do tortu przygotowujemy na duzym talerzu, okalajac go otwarta wysoka forma, lub po prostu papierem

  2. przygotowujemy galaretke: w pol litra wrzacej wody rozrabiamy trzy galaretki, to bedzie do polaczenia ze smietanka; w drugim naczyniu w pol litra wrzacej wody rozrabiamy 1 galaretke, to bedzie na wierzch tortu. Studzimy to wszystko.

  3. Ubijamy smietanke (najlepsza jest ta slodka kremowka 33% z woreczkow plastykowych, wiec potrzebujemy 3 woreczki, jesli pojemnosc jednego to 250 gram, jesli tylko 200 gram, to 4 sztuki) dodajemy 3 lyzeczki cukru i trzy smietanfixy. Powinna powstac calkiem sztywna masa.

  4. A teraz do ubitej smietanki dodajemy wystudzona galaretke (te 3 sztuki w pol litra wody) i tylko dokladnie mieszamy lyzka, nie miksujemy.

  5. Do tej smietanki z galaretka dodajemy mrozone owoce (ktore z 10 minut lezaly po wyjeciu z zamrazalnika) i mieszamy bardzo uwazajac, gdyz ich temperatura spowodue rychle zastyganie smietanki. Jak juz ta mieszanka po ok. 1 minutce bedzie gesciejsza, to szybciutko wylewamy na przygotowany wczesniej spod do tortu i wyrownujemy lyzka. Gotowe.

  6. Jeszcze tylko na wierz posypujemy pozostala czescia mrozonych owocow i zalewamy druga galaretka w momencie, jak ta zacznie nam gestniec w lodowce. Trzeba wyczuc moment :-) Ja daje do zamrazalnika wraz z lyzka i pilnuje co minutke mieszajac. ja jest juz gesciejsza, to szybciutko wylewam na wierzch tortu.

  7. najlepsze na drugi i trzeci dzien, jak sie smaczki przegryza nieco. Pycha!!!!! A jesli nie tylko dla domu, ale takze dla gosci, to sam widok jest urzekajacy.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 17 marca 2013 Dzieki Goramarcina. Fajnie sie nazywasz :-))) Latem ze swiezych owocow tez robie, tylko ze to jest nieco bardziej czasochlonne, a teraz warto korzystac z mrozonek, bo mamy niedobor witaminek :-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 marca 2013 Latem robię takie torty , daję do śmietany mniej galaretki - mogę potwierdzić , że jest przepyszny i i orzeźwiający :))) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń