Do góry

Desery Przepis na:

Tort Subaru

Tort Subaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 219

Dodano:

Odsłon: 18165

Zaskoczenie gości a przede wszystkim męża :)

Składniki

  • jajka, 4
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka, 1 szklanka
  • budyń śmietankowy, 1 opaowanie
  • ocet, 1 łyżka
  • olej, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • Masa:
  • truskawki mrożone, 1/2 kg
  • galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
  • śmietana 30% mała, 2 opakowania
  • Masa do dekoracji
  • masło roślinne (małe)
  • cukier puder, 1 szklanka
  • cytryna (sok), 1 sztuka
  • śmietana 18%, 1 opakowanie
  • esencja cytrynowa, 1/2 buteleczki
  • Pącz do nasączania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu: oddzielić żółtka od białek, ubic pianę na sztywno, stopniowo dodawać żółtka i cukier ciągle ucierając. W osobnym naczyniu połączyć mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,dokłanie wymieszac, dodawać do masy jejecznej cały czas ucierając, na końcu wlewamy olej i ocet-ucieramy. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka".

  2. Masa truskawkowa: przygotowujemy galaretke w 1 szklance wody,truskawki delikatnie rozmrożona miksujemy blenderem, smietane 30 % ubijamy, do galaretki wrzucamy truskawki i na koncu smietane. Uwaga! Ta masa szybko stygnie przez to że truskawki są zimne, wiec należy wczesniej upiec biszkopt i przygotowac go do przekładania (rozciąc blat na pół, odciąc boki, uformować auto) W/g uznania blaty można nasaczać zeby tort nie był suchy (pącz: woda, alkohol, cukier, aromat w/g uznania)

  3. Masa do dekoracji tortu: Należy pamietać ze składniki do tej masy muszą mieć temperaturę pokojową wiec musza być wczesniej wyjęte z lodówki. Tak więc masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder cały czas ucierając, stopniwo wlewamy sok z cytryny i aromat, na koncu po łyżce dodajemy śmietanę nie przerywając ucierania. Gotowe :)Krem podzieliłam i dodałam gotowe barwniki do kremów do kupienia w sklepach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń