Do góry

Desery Przepis na:

Tort świąteczny

Tort świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 5079

Moja mama od lat jest Królową Wypieków. Przedstawiam jej świąteczny tort.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skład na biszkopt:
    1,5 szkl. mąki tortowej
    1 szkl cukru
    6 jajek
    1,5 łyżki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wykonanie:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier, ciągle ubijając. Żółtka rozbełtane z octem dodać w 3 porcjach do słodkiej piany i ruchem okrężnym mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać (nasiać przez sitko) w 3 porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką. Uwaga: można 2 łyżki tortowej mąki zastąpić mąką ziemniaczaną. Piec w 175 stopniach 30-35 minut.

  2. Skład na poncz: 0,5 szkl. wody, 1 łyżka cukru, sok z połowy cytryny, 25 ml wódki, 1/3 soku z puszki brzoskwiń.
    Wykonanie: wodę zagotować z cukrem. Po wystudzeniu wcisnąć sok z cytryny, wlać wódkę i sok z brzoskwiń.

  3. Skład na krem: 25 dag masła, 3 żółtka, 0,5 szkl cukru pudru, 20 dag Nutelli, brzoskwinie w puszce.
    Wykonanie: Zmiksować luźne masło, miksując dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać łyżkami Nutellę.
    Upieczony zimny biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć je ponczem, posmarować kremem i ułożyć na każdej warstwie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę.
    Udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Channah 13 marca 2014 Oj, alez bym zjadla taki pyszny tort:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 marca 2014 Widać że jest przepyszny, wiadomo po kim masz smykałkę do pichcenia :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń