Do góry

Desery Przepis na:

Tort szpinakowy z owocami

Tort szpinakowy z owocami

Autor: rzelkazag

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 158

Dodano: 19.06.2018

Odsłon: 6598

Dla swoich Synków zawsze torty przygotowuję sama. Może nie są najpiękniejsze, ale bardzo smaczne!

Składniki

  • Składniki na tortownicę o śr 26cm
  • Biszkopt szpinakowy:
  • 4 jajka
  • 200g świeżego szpinaku
  • ½ szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt zwykły:
  • 2 jajka
  • 50g mąki tortowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 60g cukru
  • Warstwa truskawkowa:
  • 400g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600ml wrzątku
  • Krem:
  • 400ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100g jagód
  • Krem maślany:
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Sok z ⅓ cytryny
  • Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt szpinakowy:
    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części.

  2. Biszkopt zwykły:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (spód) blaszkę i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.

  3. Warstwa truskawkowa:
    We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wsypujemy truskawki. Mieszamy cały czas, aż lekko zmiękną i bez problemu będziemy mogli potraktować je blenderem. Rozdrobnioną warstwę truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować, by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca.

  4. Krem:
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie.

  5. Masa maślana:
    Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru.
    Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

  6. Przełożenie:
    Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy.
    Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń