Do góry

Desery Przepis na:

Tort Szwarcwaldzki (czarny las)

Tort Szwarcwaldzki (czarny las)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 200

Dodano:

Odsłon: 69614

3x P Przepyszny,Przełatwy,Przecudny :-)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem do białości.Miksując dodawać po jednym żółtku.Powstałą masę mieszamy z roztopioną i wystudzoną czekoladą(z jej 100 g) a następnie z mąkami i proszkiem do pieczenia.Z 6 białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z masą.

  2. masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy(ok.24 cm).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni przez ok 45 minut9najlepiej do tzw.suchego patyczka).po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.

  3. •Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszamy z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).

  4. Każdy z krążków nasączamy rumem wymieszanym zwodą lub z zalewą z wiśni.Ilość alkoholu dowolna...jak kto lubi:-).Potem smarujemy kremem śmietanowym i układamy wiśnie i tak dalej,krążek,nasączamy,smarujemy itd...

  5. na końcu cały tort smarujemy pozostałą masą śmietanową i dowolnie dekorujemy(ja potarłam pozostałą czekoladę i poukładałam kilka wisienek,które wcześniej sobie odłożyłam.

  6. Tort powinien powędrowac do lodówki na 2,3 godziny,ale z doświadczenia wiem,ze najlepszy jest następnego dnia,niestety ciężko jest się pohamowć prze zjedzeniem tortu w dniu jego zrobienia:-)

  7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń