Do góry

Desery Przepis na:

Tort tęcza z bezowymi chmurkami

Tort tęcza z bezowymi chmurkami

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 4438

Dodano: 11.04.2018

Odsłon: 3022

Składa się z delikatnego biszkopta, pysznej masy, oraz wielu kolorów. Dodatkiem, są słodkie obłoczki z bezy. Całość świetnie wygląda, i nie jest trudna do zrobienia.

Składniki

  • TORTOWNICA 26cm (duża)
  • BISZKOPT: -5 białek -3 żółtka -4/3 szklanki cukru
  • -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • MASA -5 szklanek mleka -2 żółtka -1 szklanka cukru
  • -3 łyżki mąki -1 cukier waniliowy
  • -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -250g masła lub ,margaryny
  • -dodatkowo barwniki spożywcze minimum 4 kolory
  • PONCZ -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki cukru
  • -4 łyżki wódki -pół szklanki wody
  • CHMURKI -2 białka -ocet jabłkowy 4 łyżki
  • -1 łyżka maki ziemniaczanej -pół szklanki cukru kryształu -niebieski barwnik spożywczy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy krem. 4 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy, resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy.

  2. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek
    Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia.

    Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

    Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek-tak by otrzymać 4 kawałki w kształcie półkola

  3. Składniki na poncz mieszamy ze sobą.


    Na tacę dajemy pierwszy kawałek biszkopta, ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami-ustawiamy je w kształt tęczy-nie leżąco a stojąco. Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem.


  4. następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje.

    Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym.

    białym kremem robimy rozetki na łuku.

    Tort wsadzamy do lodówki.


  5. CHMURKI

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
    Masa wychodzi piękna i gęsta

  6. Szprycą robimy na blaszce wyłożonej papierem chmurki, i suszymy około 2 godzin w temp 100 stopni.

  7. Wystudzone chmurki układamy koło tęczy i gotowe :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń