Do góry

Desery Przepis na:

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 367

Dodano:

Odsłon: 132

Ostatnio bardzo modne stało się wykorzystywanie barwników spożywczych w ciastach. Używane są one przede wszystkim do barwienia i nadawania niespodziewanych kolorów naszym wypiekom. Nie inaczej jest z Tortem Tęczowym. Jest to tort, który zachwyca swoimi barwami i pewnie stąd taka nazwa. Ciasto doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci lub Dzień Dziecka. Prosty krem nadaje wypiekowi nie wymuszonej elegancji. Zachęcam, aby jednocześnie przygotować biszkopt do Tortu Tęczowego dzień wcześniej. Polecam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na biały puch. Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Dodaj do masy. Miksuj. Masę podziel na pięć części. Do czterech dodaj po jednym barwniku i wymieszaj. Do piątej części dodaj kakało i też wymieszaj. Każdą porcje ciasta upiec oddzielnie w 180 stopniach przez 10-20 minut( czas pieczenia zależy od wielkości tortownicy). Wystudź.
    Krem śmietanowy: Mocno chłodną śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i śmietanfixy. Krótko miksuj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników.
    Blaty ciasta przełóż kremem śmietanowym. Ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki.
    Krem maślany: Miękkie masło utrzyj do białości. Dodaj cukier puder. Miksuj do połączenia się składników.
    Krem maślanym obłóż tort na bokach. Do kremu przyłóż batony czekoladowe. Nałóż obręcz tortownicy. Na górze umieść kolorowe drażetki. Tort chłódź w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń