Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''tęczowy''

Tort ''tęczowy''

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2898

Dodano:

Odsłon: 322

Tort z tęczowymi rozetkami z kremem jagodowym i michałkowym. Tort okazjonalny na przyjęcie imieninowe albo urodzinowe.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -150 g.cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -150 ml. frużeliny malinowej -100 ml. ciepłej wody
  • KREM JAGODOWY: -330 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. jogurtu greckiego -350 g. sera delikatnego -70 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -150 ml. frużeliny z czarnych jagód -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MICHAŁKOWY: -330 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. jogurtu greckiego -3 x serki Danio waniliowe po 140 g.
  • -30 g. cukru pudru -1 śnieżka -10 cukierków białych Michałków
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:
  • -750 ml. śmietanki 30 % -2,5 kremu waniliowego do tortów w proszku
  • -barwniki jadalne-czerwony, żółty, niebieski i zielony
  • DEKORACJA: -100 g. mleka w proszku
  • -100 g. cukru pudru -parę łyżek mleka w płynie -posypka cukrowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
    nasączenie-Frużelinę rozmieszać z gorącą wodą.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową płynu.

  2. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę zmiksować z pudrem,jogurtem i serkiem a potem śnieżką. Następnie zmiksować z frużeliną.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym .
    Nasączyć resztą płynu malinowego.

  3. krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, serki, jogurt, cukier puder zmiksować ze śnieżką. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.

  5. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem . Potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę wałkować i wyciąć foremkami ozdoby. Można udekorować posypką cukrową.Ozdoby zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.

  6. obłożenie-Zimną śmietankę zmiksować z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Tort ułożyć na paterze i połową kremu posmarować cały tort.
    Resztę podzielić do miseczek i zafarbować.

  7. Krem przekładać do większego worka cukierniczego z tylką M1. Kłaść po łyżce kremu''na przemian''. Zrobić rozetki wokół tortu,w kształcie róż.Resztki kremów przełożyć do osobnych woreczków z różnymi tylkami. Między dużymi rozetkami, powyciskać kremy w/g własnej fantazji.Poukładać ozdoby z mleka w proszku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń