Do góry

Desery Przepis na:

Tort truflowy

Tort truflowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4908

Dodano:

Odsłon: 904

Tort bardzo czekoladowy o smaku rumowym.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -250 g. masła -200 g. cukru pudru
  • -6 jajek -1 cukier waniliowy -300 g. mąki tortowej
  • -2 łyżki kakao -50 g. mielonych migdałów -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • NASĄCZENIE:
  • -1 słoiczek dżemu morelowego-280 g.
  • KREM TRUFLOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -200 g. czekoladek Trufle z rodzynkami i rumem
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -1 jogurt grecki-400 g.
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki gorącej wody
  • KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 czekolada biała -80 g. cukru pudru
  • -1 Śnieżka z czekoladą -400 g. jogurtu greckiego
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. czekolady mlecznej -200 ml. śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto czekoladowe:
    Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min.
    Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.

  2. Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.

  3. krem truflowy:
    Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.

  4. krem czekoladowy biały:
    Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy.
    Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.

  5. Po schłodzeniu,zdjąć obręcz z tortownicy. Tort ułożyć na kratce, albo tacce.

  6. polewa czekoladowa:
    Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort.
    Z reszty gęstniejącej polewy, zrobić esy-floresy na górze tortu.
    Przenieść na paterę i przetrzymywać w lodówce.

  7. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń