Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 3308

Tort składa się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu o smaku bzu i dużej ilości owoców.

Składniki

  • Na kruche ciasto: 60 g zimnego masła, 30 g cukru, 1 żółtko, 90 g mąki, 3 łyżki konfitury truskawkowej
  • Biszkopt: 6 jaj, 100g cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 100g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g mielonych migdałów
  • Krem: 1kg truskawek, 7 listków żelatyny, 3 jaja, 100g cukru, 150ml syropu bzowego, 50ml soku jabłkowego, łyżka skórki cytrynowej
  • 600g śmietany kremówki
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło zagnieść z cukrem, żółtkiem i mąką. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Ciasto rozwałkować cienko do wielkości tortownicy (26 cm) na posypanej mąką powierzchni, ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.

  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z czterema łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dodając powoli 50 g cukru i cukier wanilinowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru (50 g). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. Ostudzić.

  4. Truskawki umyć, oczyścić, przekroić na pół. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt przekroić w poziomie na pół. Nałożyć obręcz tortownicy wokół kruchego ciasta, posmarować je konfiturą. Nałożyć dolny blat biszkoptu. Kilkanaście truskawek ustawić pionowo przekrojem na zewnątrz na brzegu ciasta, pozostałe ułożyć na całej powierzchni. Jajka, cukier, syrop, sok i skórkę cytrynową ubić na puch w gorącej kąpieli wodnej. Żelatynę wycisnąć, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy. Krem ubijać dalej w zimnej kąpieli wodnej, aż ostygnie. 400 g kremówki ubić na sztywno, połączyć z kremem. Wyłożyć na truskawki, przykryć górnym blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  5. 200 g kremówki ubić na sztywno. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort udekorować śmietaną i truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń