Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z borówkami

Tort truskawkowy z borówkami

Autor: Kasia87

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 61

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 1326

Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom.

Składniki

  • jajka 4 szt- biszkopt jasny
  • cukier 3/4 szkl - biszkopt jasny
  • mąka 1 szkl -biszkopt jasny
  • olej 6 łyżek - biszkopt jasny
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżki -biszkopt jasny
  • ocet 1 łyżka- biszkopt jasny
  • jajka- 3 szt - biszkopt ciemny
  • cukier 1/2 szkl - biszkopt ciemny
  • mąka 2/3 szkl - biszkopt ciemny
  • olej 4 łyżki -biszkopt ciemny
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka -biszkopt ciemny
  • ocet 1/2 łyżki -biszkopt ciemny
  • kakao 1,5 łyżki - biszkopt ciemny
  • truskawki 800g - masa
  • galaretka truskawkowa 2 op- masa
  • śmietana 30% 700ml- masa
  • śmietan fix 2op - masa
  • cukier puder 1,5 łyżki - masa
  • borówki 150g - masa
  • likier truskawkowy 100 ml- dodatkowo
  • płatki migdałowe 100g - dodaktowo
  • owoce i kwiaty do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

  2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.

  3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.

  4. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.

  5. Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń