Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z śmietankowym kremem

Tort truskawkowy z śmietankowym kremem

Autor: eluchap

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 138

Dodano: 27.05.2018

Odsłon: 240

Puszysty,delikatny biszkopt i krem z dodatkiem truskawek.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • Krem:
  • 400 g truskawek
  • 500 g serka śmietankowego naturalnego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żelatyna - fix deserowa
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania
    kremowej konsystencji. Dodać żółtka,olej i wymieszać. Na
    koniec porcjami dodawać mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi i
    proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć.
    Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24-26 cm. i upiec biszkopt.
    Temperatura piekarnika: 175 stopni
    Czas pieczenia: 30-35minut
    Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 2 krążki.

  2. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.

  3. Krem: Serek śmietankowy i cukier puder delikatnie
    zmiksować. Żelatynę fix-deserową i żelatynę spożywczą rozpuścić w
    120 ml gorącej wody.Ciepłą dodać do serka.Śmietankę kremówkę ubić
    i dodać do serka.

    Dolną warstwę biszkoptu włożyć do tortownicy, posmarować kremem, rozłożyć truskawki,lekko wcisnąć do kremu i przykryć drugim krążkiem.

    Włożyć do lodówki na 4 godziny.
    Przed podaniem wierz posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń