Do góry

Desery Przepis na:

Tort twarogowy z kwaskowymi wiśniami i migdałową nutą

Tort twarogowy z kwaskowymi wiśniami i migdałową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Tort twarogowy z kwaskowymi wiśniami i migdałową nutą"

Składniki

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 1 słoik (ok. 1 litr) kompotu z wiśni
  • 5 łyżek likieru migdałowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • po 2/3 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • płatki migdałowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę stop, wystudź. Jajka ubij z cukrem pudrem. Dodaj 2/3 szkl. śmietany, czekoladę oraz olej. Porcjami wsyp obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 175oC.

  2. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Resztę śmietany ubij z cukrem. Połącz z serem, likierem i żelatyną. Rozsmaruj na wystudzonym spodzie. Schładzaj 2 godziny. Z kompotu i kisielu ugotuj masę wiśniową. Wystudź ją i wyłóż na tort. Boki ozdób płatkami migdałowymi.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń