Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowo-imieninowy

Tort urodzinowo-imieninowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2884

Dodano:

Odsłon: 263

Tort z kremem czekoladowym jak i ozdobami czekoladowymi.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana) -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 dżem brzoskwiniowy-410 g. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM CZEKOLADOWY- CIEMNY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady ciemnej
  • -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
  • -1 krem waniliowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • KREM CZEKOLADOWY-TIRAMISU:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady krówkowej
  • -1 krem do tortów tiramisu-w proszku -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • OZDOBY CZEKOLADOWE: 200 g. polewy czekoladowej w pastylkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
    Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
    biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao.
    Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki.
    Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic

  2. Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych.
    Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.

  3. krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.

  4. Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.

  5. krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym.
    Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki)
    Przykrywamy drugą częścią tortu.

    Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce.
    Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.

  6. krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.

  7. Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.

  8. ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji.
    Robimy rożek z papieru.
    Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki.
    Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy.
    Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę.
    Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją.
    Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.

  9. Ozdoby przyklejamy do kremu.

  10. Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 23 czerwca Super dekoracja,jest pracy przy takim torcie,ale efekt końcowy zawsze napawa szczęściem :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń