Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2264 Ocena: 14063

Dodano:

Odsłon: 3666

Taki tort przygotowałam na 13 urodziny mojej siostry. Wykonanie jest dosyć skomplikowane, ale warto go przyrządzić, bo jest przepyszny.

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania biszkopta:
    Ubić pianę z białek z cukrami na sztywno, dodać żółtka wymieszane z octem, olej i mąkę z proszkiem. Wymieszać składniki, wyłożyć na przygotowaną tortownicę, piec biszkopt w temperaturze 160 stopni około 35 minut i po upieczeniu przekroić.

    Sposób przygotowania placka czekoladowego
    Utrzeć masę z masła, cukru i jaj. Następnie dodać mleko, rum i wsypać mąkę z proszkiem. Wrzucić jedną czekoladą startą, jedną pokrojoną i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 170-180 stopni przez 60 minut, po czym przekroić przestudzony placek. Masa kokosowa do przełożenia na tort.

    Sposób przygotowania masy kokosowej::
    Zagotować mleko, wsypać wiórki kokosowe i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając- następnie wystudzić. Ubić na parze z cukrami- odstawić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo ubite jajka i wystudzony kokos. Podzielić masę na dwie części i do jednej dodać startą czekoladę z kakao i trochę odłożyć do oblepienia tortu.

    Składanie tortu:
    Biszkopt • Masa kokosowa • Placek czekoladowy • Masa koksowana • Masa czekoladowa • Biszkopt • Masa kokosowa • Placek czekoladowy • Ozdoba na tort (opłatek- dostępny na Internecie)
    Gotowy tort oblepić odłożoną masą i obsypać ozdobnymi cukiereczkami lub ozdobić dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń