Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 514

Dodano:

Odsłon: 466

Pyszny, śmietankowy i bardzo kolorowy

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajka 7 szt.
  • mąka tortowa 1 szkl.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Krem:
  • żółtka 4 szt.
  • masło extra 2 szt.
  • margaryna Kasia 1 sz.
  • mleko 1/4 szkl.
  • kakao 3 łyżki
  • Poncz:
  • woda 300 ml.
  • cukier 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo:
  • czekoladowe literki i cyferki
  • cukrowe motyki
  • cukrowe perełki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypujemy przesianą mąkę tortową i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
    Dno średniej tortownicy smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
    Rada: Wszystkie składniki do wykonania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt można upiec dzień przed robieniem tortu.

  2. Krem:
    Wszystkie składniki (3 żółtka, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mleka) ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia.
    W dużej misce ucieramy 2 kostki miękkiego masła razem z kostką margaryny i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy 3 łyżki kakao.

  3. Poncz:
    Do 300ml gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy aż składniki się rozpuszczą a później studzimy.

  4. Składanie tortu i dekoracja:
    Tort dzielimy na 3 blaty.
    Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem według uznania i smarujemy częścią masy (wcześniej dzielimy masę na tyle części na ile pokroimy biszkopt, musimy pamiętać również o boczkach). Przykrywamy drugim krążkiem, ponownie nasączamy i smarujemy masy. Ostatni blat nasączamy przed położeniem na torcik (na zbyt mokrym blacie trudno będzie rozsmarować masę).
    Na koniec smarujemy kremem górę i boki tortu oraz dekorujemy wg uznania.
    Aby uzyskać dekoracyjne boki tortu takie jak na zdjęciu, należy wycisnąć pionowo kilka kropek a później zaokrągloną końcówką łyżeczki lub noża przyłożyć mniej więcej w połowie każdej wyciśniętej kropki, docisnąć do boku i przeciągnąć w prawo.

    Dodatkowo tort obsypałam cukrowymi motylkami i perełkami oraz czekoladowymi literkami z imieniem jubilatki.


  5. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń