Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1827

Dodano:

Odsłon: 46861

Jest to tort przygotowany na urodziny syna , był bardzo pyszny i zrobiony według własnego pomysłu , polecam

Składniki

  • Biszkopt jasny :
  • 3 łyzki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyzki cukru kryształu
  • 1 łyzka oleju
  • Biszkopt ciemny:
  • te same składniki jak wyzej tylko zamiast 1 łyzki maki ziemniaczanej dajemy 1 łyżka kakao
  • Masa:
  • 1 budyń smietankowy
  • 3 łyzki mąki
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl mleka
  • Bita śmietana:
  • 1 opakowanie bitej smietany
  • galaretka zielona(agrestowa)
  • wierzch tortu :
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka żółta
  • delicje 1 paczka
  • brzoskwinie w puszce
  • do dekoracji:płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec dwa koła biszkoptowe jasne i kakaowe , (tortownica o srednicy 24 cm

  2. Masa :zagotowac 1 szkl mleka z cukrem , w drugiej szkl, rozpuscic zółtka , budyń , mąkę . Gdy mleko z cukrem zacznie sie gotowac wlac reszte i mieszac az zrobi sie gęsty budyń . Utrzec masło dodac wystudzony krem , połączyc razem i gotowe

  3. Bita smietana : 1 op bitej smietany sniezki przygotowac według przepisu na opakowaniu , dodac rozpuszczona wczesniej galaretkę zieloną lekko teżejąca połaczyc razem

  4. wierzch : galaretki pomarańczowe rozpuscic jak na opakowaniu . galaretke żółta rozp , w połowie ilosci wody .Brzoskwinie wyciagnac z puszki aby nie były mokre

  5. Całosc : od dołu biszkopt cienmy , na to masa budyniowa(1/3 zostawiamy na boki tortu) , biszkopt jasny , bita smietana z galaretką , na nią ułożyc delicje wierzchem do dołu , miedzy delicje dajemy pokrojone brzoskwinie , zalewamy najpierw zółtą galaretką , nastepnie pomarańczowe galaretki . Boki tortu smarujemy masą i ozdabiamy uprazonymi wczesniej płatkami migdałów i gotowe

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milka12324 16 stycznia Jak długo i w jakich stopniach Pani piekła torcik?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 13 marca 2013 Twój tort robi niezłe wrażenie:-))) Zapewne smakuje też super biorę go do schowka a tobie zostawiam piatkę:-))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 27 czerwca 2011 Tort rewelacja!Bardzo efektowny i apetyczny,odrazu widac,ze przepis wart wyprobowania!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 17 kwietnia 2011 Super wygląda i pewnie tak smakuje .Aż szkoda go pokroić.Do ulubionych !!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rekin65 17 kwietnia 2011 Gratuluję pomysłu ,wygląda bardzo apetycznie .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń