Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy biszkoptowy z kremem, masą śmietanową i truskawkami

Tort urodzinowy biszkoptowy z kremem, masą śmietanową i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 366

Dodano:

Odsłon: 294

Pyszny tort, idealny na 10 urodziny Smakera :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, potem wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

    Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i kakao, wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

    Krem:
    Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i na kipiące wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Masę śmietanowa:
    Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

  2. Przekładamy:
    Biszkopty przekrawamy na pół. Krem dzielimy na 3 części.

    Na spód dajemy biszkopt ciemny, smarujemy jedną częścią kremu, przekładamy biszkoptem jasnym, smarujemy połową masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki, smarujemy pozostałą masą śmietanową, przekładamy drugim biszkoptem ciemnym, smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim biszkoptem jasnym, po wierzchu i po bokach smarujemy trzecią częścią kremu , układamy truskawki i dowolną dekorację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń