Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy dla 10-latki -miłośniczki koni

Tort urodzinowy dla 10-latki -miłośniczki koni

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6748

Dodano:

Odsłon: 523

Tort przedstawia jedynkę i podkowę. Tort z trzema różnymi biszkoptami i kremami. Tort z owocami i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na bal urodzinowy dla wnuczki mojego brata,dla miłośniczki koni.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -4 jajka -1/2 szklanka cukru -2 budynie czekoladowe (na 0,5 l)
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT RÓŻOWY:
  • -4 jajka -1/2 szklanka cukru -2 budynie malinowe
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -1/2 szklanka cukru -2 budynie śmietankowe
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CIEMNY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -200 g. gorzkiej czekolady
  • -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • KREM BEŻOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. mlecznej czekolady
  • -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • KREM BIAŁY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady
  • -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • OWOCE:
  • -500 g. świeżych malin -500 g. borówki amerykańskiej
  • -2 kiście winogron białych, bezpestkowych
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru
  • -troszkę mleka w płynie -barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo.

  2. W/g wzoru wyciąć literkę i podkówkę na wszystkich biszkoptach.

  3. Na tacy ułożyć wycięte ciemne wzory.

  4. krem-Każde czekolady osobno rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dodając śmietankę czekoladową najpierw ciemną.Następnie utwardzić śnieżką.Przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką z okrągłą końcówką. Zrobić okrągłe rozetki na całej powierzchni wyciętego biszkoptu.

  5. Poukładać 1/3 owoców.

  6. Przykryć drugimi wzorami, zrobić rozetki beżowym kremem i poukładać 1/3 owoców.

    Przykryć trzecimi jasnymi wzorami.

    Jak poprzednio zrobić rozetki, jasnym kremem i poukładać resztę owoców.

  7. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.

  8. Zrobić też resztę dekoracji.Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.

  9. Górę tortu udekorować ozdobami z masy i ułożyć napis.

    Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń