Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem z kremem stracciatella i jagodowym. Tort dla dzieci na urodziny.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po trochę żółtek wymieszanych z octem i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
Spód włożyć do tortownicy nasączyć frużeliną.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą płynnej frużeliny.
krem striacciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin.
Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką, zafarbować na niebiesko.Posmarować cały tort. Górę poklepać łyżką,będą to fale.
Całość obłożyć wafelkami.Przywiązać wstążką.
Na górę ułożyć dekoracje. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i formować ozdoby.Delfinki odcisnęłam w macie silikonowej. Kwiatki i kaczuszki, zrobiłam własnoręcznie. Serduszka-roztopić polewę, ponalewać do foremek i schłodzić.Przykleić literki też z masy. Tort przechowywać w lodówce.