Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "kaczuszki w stawie"

Tort urodzinowy kaczuszki w stawie

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 945

Dodano: 17.06.2018

Odsłon: 195

Tort z biszkoptem z kremem stracciatella i jagodowym. Tort dla dzieci na urodziny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -3/4 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -150 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki -1/3 szklanki gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -400 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -150 ml. frużeliny jagodowej
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLA:
  • -400 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -50 g. gorzkiej czekolady
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:
  • -250 g. śmietanki 30 % -1 krem do tortów śmietankowy w proszku
  • -szczypta niebieskiego barwnika jadalnego
  • PŁOTEK:
  • -ok.3 op. Wafelków w czekoladzie tj.235 g.x3
  • DEKORACJE:-150 g. cukru pudru
  • -150 g. mleka w proszku -troszku olejku pomarańczowego -parę łyżek mleka w płynie
  • -barwnik jadalny żółty, granatowy i czerwony -perełki cukrowe
  • -6 ziarenek pieprzu -kilka wykałaczek
  • SERDUSZKA CZEKOLADOWE:
  • -1 polewa czekoladowa 100 g - foremka silikonowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po trochę żółtek wymieszanych z octem i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.

  2. Spód włożyć do tortownicy nasączyć frużeliną.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą płynnej frużeliny.

  4. krem striacciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin.

  5. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  6. obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką, zafarbować na niebiesko.Posmarować cały tort. Górę poklepać łyżką,będą to fale.

  7. Całość obłożyć wafelkami.Przywiązać wstążką.

  8. Na górę ułożyć dekoracje. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i formować ozdoby.Delfinki odcisnęłam w macie silikonowej. Kwiatki i kaczuszki, zrobiłam własnoręcznie.
    Serduszka-roztopić polewę, ponalewać do foremek i schłodzić.Przykleić literki też z masy. Tort przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń