Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy na 90 lat

Tort urodzinowy na 90 lat

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3935

Dodano:

Odsłon: 2613

Tort z biszkoptami z budyniem. Tort z bitą śmietaną i kremem stracciatella. Tort z rozetkami, ozdobami czekoladowymi i truskawkami. Tort zrobiłam w prezencie dla dobrej Znajomej, dwa lata temu.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń cytrynowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT RÓŻOWY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń malinowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń czekoladowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -400 g. jogurtu greckiego -1 serek mascarpone-250 g.
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE:
  • -1 słoik drylowanych wiśni
  • KREM STRACCIATELLA:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -200 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -100 g. gorzkiej czekolady -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM DO OBŁOŻENIA:
  • -650 ml. śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -2 łyżki cukru pudru -2 kremy śmietankowe do tortów w proszku
  • OZDOBY:
  • -1 polewa czekoladowa do dekoracji w pastylkach
  • -kilkanaście truskawek -1 gorzka czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce

  2. Blaszkę 30x40, wyścielić papierem z podwyższonymi bokami.
    Na spód ułożyć różowy biszkopt.
    Posmarować 1/2 dżemu.

  3. krem śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami jogurt i serek mascarpone i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
    Rozrzucić odsączone wiśnie .
    Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą dżemu.

  4. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na ciemny biszkopt.
    Przykryć ostatnim biszkoptem, górą w dół i schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  5. Schłodzony tort przykryć tacą i obrócić, "do góry nogami".

  6. krem śmietankowy- Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dodać serek i zmiksować. Na koniec dosypywać krem w proszku i zmiksować. Posmarować częścią cały tort.

  7. Z reszty kremu zrobić rozetki.

  8. ozdoby czekoladowe- Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować kwiatki w/g wzoru.
    Jak zastygną, delikatnie odkleić i przykleić wokół tortu. Zrobić je wcześniej i napis i przetrzymywać w lodówce. Truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i jak zastygną to ułożyć na torcie.
    Tort przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń