Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy na 92 lata

Tort urodzinowy na 92 lata

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3911

Dodano:

Odsłon: 314

Tort w stylu angielskim, lecz z masą z mleka w proszku. Tort zrobiłam na urodziny, dla mojej Mamy. Było to dwa lata temu w styczniu a w lutym, już od nas odeszła na zawsze.

Składniki

  • BISZKOPT WANILIOWY:
  • -3 jajka -1/3 szklanki cukru -1 budyń waniliowy
  • -1 łyżka mąki tortowej -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -3 jajka -1/3 szklanki cukru -1 budyń czekoladowy
  • -1 łyżka mąki tortowej -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT ORZECHOWY:
  • -3 jajka -1/2 szklanki cukru -50 g. mielonych orzechów
  • -50 g. mąki tortowej -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM SEROWY Z BRZOSKWINIAMI:
  • -1/2 sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 puszka z brzoskwiniami
  • KREM SEROWY Z CZEKOLADĄ:
  • -1/2 sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 mleczna czekolada
  • TYNK:
  • -300 g. masła -300 g. cukru pudru -olejek pomarańczowy
  • OZDOBY:-400 g. mleka w proszku
  • -400 g. cukru pudru -ok.130 ml. mleka w płynie
  • -perełki cukrowe -farbki jadalne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 22x36 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
    Następne tak samo wykonać z tym, że orzechy nie przesiewamy a dodajemy na koniec.

  2. Ułożyć biszkopt orzechowy, na tacy i zabezpieczyć boki.

  3. krem z brzoskwiniami-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
    Przykryć biszkoptem waniliowym.

  4. krem z czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  5. Przykryć biszkoptem czekoladowym, dołem do góry.Schłodzić w lodówce.
    Zdjąć zabezpieczenia boków.

  6. tynk-Zmiksować masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować cały tort, zostawić z 1 łyżkę do sklejania dekoracji.Schłodzić do stwardnienia.Przed obkładaniem, wyjąć na 10 min. z lodówki.

  7. Masę rozwałkować na płat, dużo większy niż tort.

  8. Za pomocą długiego kijka przenieść rozwałkowaną masę na tort. Odpowiednio przykleić do boków, wyrównać a nadmiar obciąć.
    Linijką zaznaczyć linie jak szachownica, lekko dociskając. W skrzyżowania włożyć perełki cukrowe.

  9. Resztę masy zafarbować na pomarańczowo i zielono. Wyciąć literki i cyferki. Foremką do pierniczków,wyciąć płatki i zlepić różyczki.
    (wtedy jeszcze nie miałam odpowiednich foremek)

  10. Dekoracje przykleić,resztą masy z tynku.
    Tort przechowywać w lodówce.

  11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń