Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "Piłka do koszykówki"

Tort urodzinowy Piłka do koszykówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6840

Dodano:

Odsłon: 603

Tort "Piłka" ,dla miłośniczki koszykówki. Tort nadziany kremem mlecznym z OREO. Tort z dekoracjami z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuczki mojego brata.

Składniki

  • BISZKOPT PÓŁKULA:
  • -7 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT POKRYWKA:
  • -3 jajka -3 łyżki cukru
  • -3 łyżki mąki tortowej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM MLECZNY Z OREO:
  • -500 ml. śmietanki -250 g. serka mascarpone -1 śmietan-fix
  • -100 ml. mleka skondensowanego,słodzonego -100 g. mleka w proszku
  • -17 g. żelatyny -1/3 szklanki wody -170 g. ciastek OREO
  • TYNK:
  • -200 g. masła -80 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
  • -80 g. mleka w proszku -odrobinka zielonego barwnika jadalnego
  • POKRYCIE PIŁKI:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru
  • -70-80 ml. mleka w płynie -barwnik jadalny pomarańczowy
  • DEKORACJE:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru
  • -70-80 ml. mleka w płynie -różnokolorowe barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do foremki Półkula 24 cm.posmarowanej. Piec ok.40 min. w 175*. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Lecz przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy upieczony.Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć foremkę i odstawić do przestygnięcia.

  2. biszkopt 2-Wykonać jak poprzedni z tym, że przelać do tortownicy 24 cm. wyłożonej papierem na dole. Piec ok.15 min. i ostudzić.

  3. W biszkopcie półkuli, wydrążyć środek, zostawiając z 2,5 cm. boków. Starać się nie uszkodzić na wylot.

  4. Wydrążony biszkopt, włożyć do tej samej foremki, lecz zafoliowanej.

  5. krem mleczny-Najpierw posiekać ciasteczka.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać posiekane ciastka i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Wyłożyć do środka tortu i wyrównać.

  6. Przykryć biszkoptem nr.2 i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

  7. Po schłodzeniu, przykryć podkładką do tortów i paterą. Obrócić do góry nogami.

  8. tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.Troszkę masy zafarbować na zielona, będzie jako trawa.

  9. pokrycie-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.(najlepiej mieszać najpierw łyżką drewnianą, potem ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Zafarbować na pomarańczowo a troszkę na czarno.Tą pomarańczową masę rozwałkować na duże koło. Przenieść na tort.

  10. Wygładzić, zaczynając od góry i naciągając masę, żeby przyległa do tortu. Obciąć dół wokół tortu.

  11. Poklepać tarką, stroną do tarcia ziemniaków na placki,żeby wyglądało jak skóra. Zaznaczyć rowki na piłce.

  12. Czarną masę rozwałkować i wyciąć pasy.

  13. Te pasy, przykleić w zaznaczone rowki, odrobiną wody.

  14. Z zielonej masy z tynku, zrobić odpowiednią tylką a'la trawę, wokół tortu.

  15. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej nawet kilka dni i przechowywać w lodówce.
    Masę podzielić na kawałki i zafarbować. Zafarbowaną masę przechowywać w woreczku foliowym.

  16. Zrobić odpowiednie dekoracje.

  17. Udekorować tort i przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń