Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy ''Real Madryt''

Tort urodzinowy ''Real Madryt''

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 162

Tort robiłam 3 lata temu, dla wnuczka mojego brata.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego-220 g. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM SEROWO-KUKUŁKOWY
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 op. cukierków Kukułków-120 g.
  • -50 g. cukru pudru -1 krem do tortów czekoladowy, w proszku
  • KREM SEROWO-TOFFI:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -2 op. cukierków Toffi z nadzieniem czekoladowym-po 72 g.
  • -50 g. cukru pudru -1 krem do tortów śmietankowy, w proszku
  • LUKIER OZDOBNY:
  • -300 g. masła -1,5 szklanki cukru pudru
  • -2 łyżki mleka -parę kropel olejku waniliowego
  • MASA PLASTYCZNA:
  • -850 g. cukru pudru -100 g. glukozy, w proszku
  • -4 łyżeczki żelatyny -80 ml. wody- barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, utrwalić dosypując po trochę cukru. Dalej ubijać dodając po żółtku.Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać delikatnie łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 25 min. w 175 *.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Najlepiej upiec biszkopt, dzień wcześniej, wtedy ładnie można pokroić.

  2. nasączenie-Dżem wymieszać z gorącą wodą i nasączyć spód biszkoptu i środkowy blat.Zabezpieczyć wyżej boki w tortownicy.

  3. krem serowo-kukułkowy-Nad parą roztopić w śmietance cukierki.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Można i całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę kukułkową ubić z pudrem, potem kremem w proszku. Dodać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.
    Wyłożyć na nasączony blat biszkoptowy w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć go.

  4. krem serowo-toffi-
    Nad parą roztopić w śmietance cukierki.
    Dalej postąpić jak z poprzednim kremem.
    Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.
    Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  5. Potem zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze.

  6. lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Dodać mleko i olejek i jeszcze zmiksować. Posmarować cały tort i schłodzić.

  7. masa plastyczny-(można zrobić parę dni szybciej)Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do cukru pudru na stolnicy i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder.
    Dodać kilka kropli olejku migdałowego. Wyrabiać masę jak plastelinę.
    Podzielić na porcje,(zostawiając 2/3 białej) część zafarbować i trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku.
    Białą ponownie zagnieść(można na kilka sekund włożyć do mikrofalówki). Wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.(na stolnicy mi się nie zmieściło)

  8. Przenieść na większym wałku(ja na kijku 70 cm.)
    Najpierw przykleić górę, wygładzając. Potem zaczynając od góry, przyklejać, podciągając boki masy. Jak mamy już dokładnie rozprostowaną masę na torcie, to nadmiar obciąć.

  9. W/g wzoru, wyciąć herb klubu.
    Zrobić kolorowe piłeczki.(przechowywać w lodówce)
    Ozdoby zrobić wcześniej, masą na obłożenie przechowywać w woreczku foliowym.

  10. Ozdoby przykleić lukrem plastycznym.
    Tort przechowywać w lodówce.

  11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń