Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy - serowy

Tort urodzinowy - serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 255

Tort z kremem serowo-toffim. Oblany polewą czekoladową z namalowanymi różami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. maki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 puszka Frutiżelli,wiśni w żelu
  • KREM SEROWO-TOFFI:
  • -500 g. twarogu imperialu -4 serki waniliowe-4x120 g.
  • -150 g. cukierków toffi z nadzieniem czekoladowym-Chocofini -1 op.
  • -500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru
  • -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA:-7 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao
  • -ok.4 łyżek wody -125 g. margaryny -1 łyżka żelatyny
  • -3 łyżki wrzątku -5 łyżek gęstej śmietany
  • CZEKOLADA DO MALOWANIA WZORU:
  • -1 biała czekolada -2 malutkie śmietanki do kawy, w płynie
  • -rożek papierowy -posypka cukrowa -perełki cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-
    Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.

  2. frutizella-
    Wiśnie w żelu, porozrzucać na blat w tortownicy i drugi środkowy, nie rozsmarowywać.

  3. krem-
    Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i kremem w proszku.Potem dodawać porcjami ser imperial oraz serki waniliowe i zmiksować.Następnie dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na blat w tortownicy z frutiżellą.

  4. Przykryć drugim blatem z wiśniami.

  5. Wyłożyć resztę kremu.
    Przykryć górą biszkoptu.Całość schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  6. Zdjąć obręcz z tortownicy.

  7. polewa czekoladowa-
    Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia i odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do gorącej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą oblać cały tort.Można było przed polewą, obtynkować tort, byłby równiejszy.

  8. Na zastygłej polewie naszkicować wzór,można wykałaczką.

  9. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką, nad parą. Przelać do rożka i nanieść kontury wzoru.
    W odpowiednie kontury, posypać danym kolorem posypki. Ułożyć perełki cukrowe. Całość schłodzić.

  10. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń