Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy-truskawkowy

Tort urodzinowy-truskawkowy

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 944

Dodano: 18.06.2018

Odsłon: 189

Tort z masą truskawkową i kremem truskawkowo-serowym.Obłożony czekoladowym ganaszem. Tort z dekoracją czekoladowych kwiatów i truskawek.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -3/4 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • -700 g.truskawek(można mrożonych) -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka wody do truskawek -2 budynie śmietankowe
  • -1 szklanka wody do rozmieszania budyni -1 galaretka truskawkowa
  • KREM TRUSKAWKOWO-SEROWY:
  • -500 g. truskawek(można mrożonych) -330 ml. śmietanki 30 %
  • -150 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -400 g. jogurtu truskawkowego
  • -250 g. serka mascarpone -7 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GANASZ CZEKOLADOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -4 gorzkich czekolad-400 g.
  • KWIATY CZEKOLADOWE:
  • -1 deserowa polewa czekoladowa -1 biała, obie w pastylkach po 100 g.
  • -perełki cukrowe kilka świeżych truskawek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. Po przestygnięciu kroimy na trzy krążki.

  2. Spód układamy w tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.

  3. masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko lub rozgnieść tłuczkiem od ziemniaków.
    Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.

  4. krem-Truskawki zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dodać mus truskawkowy. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Połowę wylać na masę truskawkową.
    Przykryć drugim blatem.

  5. Wylać resztę kremu, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.
    Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce.

  6. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.

  7. ganasz -Nad parą rozpuścić czekolady(połamane w kostkach) w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganaszu.

  8. kwiaty-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia i dwa rożki z papieru. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.

  9. Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków. Z drugim kolorem postąpić tak samo.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.

  10. W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę.Najpierw ciemne potem białe.

  11. W środek jeszcze wycisnąć kleks białej polewy. Posypać perełkami.
    Suchą złotą jadalną farbką pomalować kwiatki.

  12. Jak zastygną, to odkleić od papieru i ułożyć na torcie.
    Dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami.
    Tort przechowywać w lodówce.

  13. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń