Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy ''wiosna''

Tort urodzinowy ''wiosna''

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 980

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 3280

Tort z biszkoptem i kremem serowym. Tort udekorowany rozetkami w kształcie różyczek.Tort na urodzinową imprezę.

Składniki

  • biszkopt:
  • -7 jajek -200 g.cukru-100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • cd. -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. gorzkiej czekolady
  • nasączenie: -150 ml. rzadkiej frużeliny malinowej
  • krem serowo-jagodowy:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -500 g. sera z wiaderka
  • cd.-200 g.jogurtu greckiego -100 g. cukru pudru
  • cd.-150 ml.frużeliny jagodowej -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • krem serowy:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -500 g. sera z wiaderka -200 g.jogurtu greckiego
  • cd.-100 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • mus: -280 g. dżemu brzoskwiniowego -1 łyżka płynnej żelatyny z kremu
  • obłożenie: -330 ml. śmietanki 30 % -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • rozetki: -330 ml. śmietanki 30 % -1 krem malinowy do tortów w proszku
  • cd.-1/4 kremu z obłożenia na listki -barwnik zielony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. Spód biszkoptu, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt, dodatkowo zabezpieczając wyżej boki.. Albo ułożyć do tortownicy, troszkę mniejszej.Ja tak robię, piekę w fi 27 a składam w 26.Wtedy warstwy są równiejsze i stabilniejsze.
    nasączenie- Połową frużeliny nasączyć blat biszkoptowy w tortownicy.
    krem serowo-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem z serem, jogurtem i frużeliną. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.

  3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
    Nasączyć resztą frużeliny malinowej.
    krem serowy-Postąpić jak z pierwszym kremem, z tym że bez frużeliny i z żelatyną inaczej. Zaraz po rozmieszaniu żelatyny, 1 łyżkę dodać do dżemu brzoskwiniowego i wymieszać.Krem wyłożyć do tortownicy.

  4. Na środek wylać mus brzoskwiniowy.

  5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
    Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.

  6. obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Odłożyć 1/4 na listki. Resztą posmarować cały tort.

  7. rozetki- Zmiksować krem jak poprzedni. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Zrobić w/g własnej fantazji rozetki, w kształcie różyczek. Pozostawiony krem śmietankowy, zafarbować na zielono, przełożyć do woreczka z odpowiednią tylką i zrobić listki obok różyczek.
    Tort przechowywać w lodówce, kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 27 kwietnia Tereniu, jak zawsze wspaniały tort, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 kwietnia Czas najwyższy na sen, a widząc ten tort nie mam wcale chęci na sen :D Super ciacho i jestem pod wrażeniem, u nas takie jest nie do zrobienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń