Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z dripem i czekoladowym kwiatkiem

Tort urodzinowy z dripem i czekoladowym kwiatkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4401

Dodano:

Odsłon: 162

Tort z kremem mlecznym-stracciatello. Tort z granatowym dripem i ozdobą z czekolady. Tort z biszkoptem z czekoladą. Tort zrobiłam dla wnuczka na urodziny.

Składniki

  • BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ: 3 x
  • -3 jajka -100 g. cukru -50 g. mąki tortowej -50 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. gorzkiej czekolady
  • NASĄCZENIE: -1 szklanka soku malinowego z wodą
  • KREM MLECZNY-STRACIATELLA :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -100 ml.mleka skondensowanego słodzonego
  • -50 g. mleka w proszku -1 śmietan-fix -100 g. tartej gorzkiej czekolady
  • -25 g. żelatyny -ok. 1/3 szklanki wody
  • KREM MASCARPONE Z NUTELLĄ:
  • -500 g. serka mascarpone -100 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
  • -120 g. miękkiej nutelli -10 g. żelatyny -1/4 szklanki wody
  • TYNK :
  • -400 g. masła -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
  • -200 g. mleka w proszku -barwnik granatowy jadalny
  • (ja zmieszałam niebieski z czarnym)
  • DRIP-CAKE -250 g. białej czekolady
  • -ok.60 ml.śmietanki 30 % -barwnik granatowy jadalny
  • DEKORACJE Z CZEKOLADY
  • -200 g. białej polewy czekoladowej w pastylkach
  • -barwnik zielony-jadalny -maczek złoty
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 20 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę ,papier i odstawić do przestygnięcia.Następne upiec tak samo.Jeśli ktoś ma 3 takie tortownice albo ranty, to może ubić biszkopt z 9 jajek i rozdzielić do 3 tortownic. Ja taką miałam tylko 1 to każdy biszkopt ubijałam i piekłam osobno.

  2. Każdy biszkopt przekroić na 2 blaty.

  3. Spody biszkoptów poukładać, zabezpieczając boki.

  4. Każdy nasączyć paroma łyżkami rozcieńczonego soku z przegotowaną wodą.

  5. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem z serkiem,jogurtem i mlekiem skondensowanym . Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać już łopatką. Rozdzielić i wyłożyć do trzech tortownic.

  6. Poprzykrywać drugimi blatami biszkoptowymi. Trochę nasączyć i schłodzić. Nie ma potrzeby mocnego nasączenia bo biszkopty bardzo miękkie.

  7. Po schłodzeniu, zdjąć z każdego torciku zabezpieczenia. Jeden ułożyć na paterze.

  8. krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Zmiksować serek z mlekiem skondensowanym i nutellą. Po trochu dolewać letniej żelatyny i zmiksować. Połowę wyłożyć na torcik który jest na paterze.

  9. Przykryć drugim torcikiem. Wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim torcikiem, górą do dołu.

  10. Zabezpieczyć wysokim rantem i schłodzić. Ja takiego nie miałam to owinęłam papierem.Tort był wysoki 18 cm. Dzięki żelatynie tort "nie usiadł".

  11. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort i wygładzić, lecz troszkę zostawić i zafarbować na granatowo. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.

  12. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.

  13. dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą. Nabrać łyżką i zrobić kleksy na papierze do pieczenia. Każdy płatek troszkę rozsmarować i odstawić do zastygnięcia. Można włożyć do lodówki. Część z tej polewy zafarbować na zielono,na listki a trochę białej zostawić do sklejenia kwiatka.
    Na kwiatka, odkleić wszystkie płatki z papieru. Do małej miseczki włożyć kawałek papieru, zrobić kleks z rozpuszczonej ponownie reszty polewy.Wkładać w ten kleks płatki wokół miseczki.Dobrze zrobić małe kulki z papierowego ręcznika i podkładać pod następny rząd płatków. Na środek zrobić jeszcze kleks i nasypać złotego maczku.

  14. Zieloną polewą posmarować umyte i osuszone listki z róży. Smarować po spodniej części listka.( Ja pomyliłam się i pomalowałam góry listków.Efekt nie był taki jak chciałam.) Jak polewa zastygnie to delikatnie odkleić każdy listek.

  15. Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłym dripie. Ja jeszcze wycięłam cyfrę urodzin z masy plastycznej.
    Tort przechowywać w lodówce.

  16. Kroić ciepłym i ostrym nożem na porcje do połowy tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń