Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z ''Lego''

Tort urodzinowy z ''Lego''

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 130

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 185

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową. Tort z dekorację z mleka w proszku z klockami i postaciami lego. Tort zrobiłam dla najmłodszego mojego wnuczka.

Składniki

  • biszkopt: 2 x
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • cd.-1 łyżka octu -2 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • biszkopt: 1 x
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • cd.-1 łyżka kakao -1 łyżka octu -2 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • nasączenie: -220 g. musu brzoskwiniowego
  • krem serowy-jagodowy: -1/2 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • cd.-250 g. serka mascarpone -250 g. jogurtu greckiego -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • cd.-125 g. frużeliny z jagód -30 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • krem serowy- stracciatello : -1/2 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • cd.-250 g. serka mascarpone -250 g. jogurtu greckiego -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • cd.-100 g. gorzkiej czekolady -30 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • tynk: -200 ml. śmietanki 30 % -400 g. gorzkiej czekolady -200 g. masła -100 g. pudru
  • masa z mleka w proszku: -800 g. cukru pudru -800 g. mleka w proszku-2 op. to niebieskie
  • cd.-troszku olejku pomarańczowego -220-230 ml. mleka w płynie -barwniki jadalne w proszku+krople wody
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem i mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.25 min.170*. Upiec drugi taki sam biszkopt a trzeci z kakao. Jak ktoś ma tortownicę kwadratową 27x27 cm.to może upiec jeden biszkopt z 8 jajek i przekroić na 3 blaty.
    W biszkoptach wyciąć kwadraty 27x27 cm. Resztę biszkoptu można wykorzystać na inne ciasto.

  2. Z kartonu zrobić obramowanie 27x27 cm. Ułożyć jasny biszkopt.
    Biszkopt posmarować połową musu brzoskwiniowego.

  3. krem serowy-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na biszkopt z musem.

  4. Przykryć biszkoptem ciemnym.
    Posmarować resztą musu.
    krem serowy-stracciatello-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, na koniec dodać startą czekoladę.

  5. Przykryć trzecim biszkoptem i schłodzić parę godzin w lodówce.Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć na paterze.

  6. tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu.

  7. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelką wody.
    Za pomocą silikonowych foremek, zrobić dekoracje.

  8. Dekoracje z klocków, ułożyć na górze tortu.
    Po bokach tortu, przykleić figurki z lego i ułożyć resztę dekoracji.

  9. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń