Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z ozdobami z czekolady

Tort urodzinowy z ozdobami z czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 3791

Dodano:

Odsłon: 294

Tort z kremem serowo-toffim. Tort w polewie czekoladowej z rozetkami i ozdobami czekoladowymi.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. maki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -dżem morelowy-280 g. -1/2 szklanki wody
  • KREM SEROWY-TOFFI:-350 g. twarogu śmietankowego
  • -150 g. cukierków toffi z nadzieniem czekoladowym-Chocofini
  • -500 ml. śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -1 jogurt grecki-400 g. -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA NA OBLANIE TORTU I OZDOBY:
  • -150 g. gorzkiej czekolady -1 mleczna czekolada -5-6 łyżek śmietanki 30 %
  • DO OBSYPANIA BOKÓW TORTU:
  • -parę łyżek zmielonych orzeszków ziemnych w karmelu
  • ROZETKI: 250 ml.śmietanki 30 %
  • -krem do tortów Toffi, w proszku -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
    Przekroić na 3 krążki.

  2. Dżem przełożyć do miseczki, wlać gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Nasączyć połową,pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy.

  3. krem-Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i jogurt ,miksując.Dolewać powoli żelatynę, cały czas też miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części.Jedną wyłożyć na biszkopt w tortownicy.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu. Wyłożyć resztę kremu.
    Przykryć górą z biszkoptu.Schłodzić w lodówce, przynajmniej parę godzin.

  4. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  5. Czekolady roztopić nad parą,z paroma łyżkami śmietanki. Oblać i posmarować cały tort. Ale resztę przelać do rożka papierowego i zrobić na papierze do pieczenia ozdoby. Które schłodzić i delikatnie odpiąć od papieru.Boki obsypać mielonymi orzeszkami.

  6. Krem zmiksować z zimną śmietanką i miękkim masłem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć rozetki wokół tortu.W rozetki włożyć ozdoby czekoladowe i całość schłodzić.

  7. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń