Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z Reksiem

Tort urodzinowy z Reksiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3928

Dodano:

Odsłon: 269

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiającą bajkowego Reksia. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.

Składniki

  • biszkopt:
  • -7 jajek -150 g.cukru -120 g. mąki tortowej -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasączenie: -sok z brzoskwiń
  • krem serowy z brzoskwiniami:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • cd.-25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -pokrojone brzoskwinie z puszki
  • krem serowo-jagodowy: -1/2 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • cd.-125 g. serka mascarpone -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • cd.-125 g. frużeliny z jagód -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • tynk: -100 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -200 g. masła -100 g. cukru pudru
  • masa z mleka w proszku: -400 g. cukru pudru -400 g. mleka w proszku -troszku olejku pomarańczowego
  • cd.-parę łyżek mleka w płynie -barwniki jadalne w proszku+krople wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
    krem serowy z brzoskwiniami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zaraz wyłożyć do tortownicy.

  3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
    krem serowo-jagodowy- Postąpić jak przy 1 kremie, lecz frużelinę dodać przed żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.

  5. tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu.
    Można wygładzić na równo, albo poklepać zgniecionym ręcznikiem papierowym.

  6. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelka wody.Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór pieska w/g wcześniej namalowanego wzoru.

  7. Zrobić też resztę dekoracji.
    Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 17 czerwca Prze-piękne wszystkie, wstrzymywałam oddech przy oglądaniu.Super pomysły na dekoracje,brawo,brawo. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 05 maja I tu ukłon za własny szablon, a nie typowy gotowiec ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 maja Robisz takie CUDA, że jak tu nie skomentować :)
Szkoda, że nie mam już 5-10-ciu lat, super :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 maja Reksio :)))) Jedna z moich ulubionych bajek dzieciństwa więc torcik jakby dla mnie ;) ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń