Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z śmietankową masą budyniową

Tort urodzinowy  z śmietankową masą budyniową

Autor: Julka19

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 57

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 217

Kolorowy tort zjadalnym opłatkiem na każdą okazję.

Składniki

  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poncz: 250ml wody,1cytryna, 1/2łyż. ekstrakt z wanili
  • 2 szkl mleka
  • 1 budyn śmietankowy
  • 8 łyzek cukru
  • 1 kostka masła 82%
  • konfitura malinowa lub wisniowa
  • Barwnik do mas w żelu
  • Opłatek jadalny (do zamówienia w internnecie z dowolnym nadrukiem)
  • Kolorowa posypka cukierkowa, opłatek barwiony na niebiesko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super Piec 40-45 minut w temp. 180°C.
    Masa budyniowa:
    Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem. Resztę mleka zagotować w rondlu.
    Na gotujące mleko wlać rozmącony budyń i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu.
    Odstawić do wystudzenia. Odłożyć masę i dodać barwnik-masa
    potrzebna do obłozenia na zewnątrz tortu.
    Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń, cały czas miksując.

  2. Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć "ponczem" zrobionym z 250ml wody z dodatkiem wyciśniętej cytryny, eksraktem z wanilii.
    Na pierwszy biszkopt nałożyć konfiturę, położyć drugi biszkopt i wyłożyć na niego masę budyniową, przykryć ostatnim biszkoptem. cały tort z zewnątrz obłożyć masą zabarwioną na kolor.
    Włożyć ciasto do lodówki, żeby masa stężała.
    Polożyć wykrojony opłatek spożywczy z nadrukiem i ozdobic tort posypkami. Opłatek nałozyć na ok 3 godziny przed podaniem tortu (opłatek w zależnosci od gatunku moze lekko sie pomarszyc następnie po wchłonięciu wilgoci z masy ładnie się wyprostuje)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń