Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy ''zachód słońca''

Tort urodzinowy ''zachód słońca''

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2909

Dodano:

Odsłon: 261

Tort z biszkoptem z posypką cukrową i wkładką waflową. Tort przełożony dwoma kremami. Tort z dekoracją czekoladową i z mleka w proszku. Tort przedstawia ''Zachód Słońca''. Tort zrobiłam dla najstarszego wnuka.

Składniki

  • wkładka waflowa : -100 g. wafelków Prince Polo (2 x XXL)
  • cd.-3 jajka -3 łyżki cukru -3 łyżki mąki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • biszkopt: -5 jajek -170 g.cukru -85 g. mąki tortowej -85 g. mąki ziemniaczanej
  • cd.-1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 op. posypki mocno kolorowej-30 g.
  • nasączenie: -1 słoiczek-100 % owoców z czarnej porzeczki-220 g.
  • krem michałkowy:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -200 g. jogurtu greckiego -30 g. cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -10 cukierków Michałków -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • krem z Ptasim Mleczkiem:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -200 g. jogurtu greckiego
  • cd.-30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -12 czekoladek Ptasiego Mleczka
  • cd.-20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • obłożenie: -120 ml. kremówki -300 g. białej czekolady -300 g. masła
  • cd.-120 g. cukru pudru -barwniki jadalne(żółty,pomarańczowy, czerwony)
  • masa plastyczna z mleka w proszku: -300 g. mleka w proszku
  • cd.-300 g. cukru pudru -3 łyżki kakao -parę łyżek mleka w płynie
  • faliste dekoracje czekoladowe: -100 g. polewy czekoladowej, białej
  • barwniki jadalne(żółty,pomarańczowy, czerwony,złoty) +parę kropli spirytusu
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. wkładka waflowa-Wafelki pokroić na pół cm. kwadraciki. Białka ubić ze szczyptą soli, potem żółtkami, dodawanymi po jednym.Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać wafelki. Wyłożyć do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *

  2. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką.Domieszać cukrową posypkę. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  3. Spód biszkoptu włożyć do tortownicy,tej samej co piekło się biszkopt.Zabezpieczyć wyżej tortownicę.
    Połową musu owocowego posmarować biszkopt w tortownicy.
    krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę, ser, jogurt, cukier puder zmiksować z fixem. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.

  4. Włożyć wkładkę waflową.
    Posmarować resztą musu owocowego.Jeśli wkładka jest twarda to mus można rozrzedzić z 1/3 szklanki gorącej wody.
    krem z Ptasim Mleczkiem- Postąpić jak przy poprzednim kremie z tym że czekoladki pokroić w małą kostkę. Krem wyłożyć do tortownicy.

  5. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  6. obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z pudrem i czekoladami. Połowę zafarbować na czerwono a resztę na pomarańczowo i żółto.
    Żółtą masą posmarować dolną część tortu, mniej więcej w 1/3 wysokości tortu. Następnie rozprowadzić masę pomarańczową. Na koniec posmarować resztę tortu z góra.Masę na torcie wyrównać za pomocą dużej szpatułki.

  7. ozdoby czekoladowe-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu.Rozsmarować na papierze, który odpowiednio zagiąć i zapiąć klamerkami. Po stwardnieniu, odpiąć od papieru. Pokolorować barwnikami rozmieszanymi z paroma kroplami spirytusu.Przykleić postacie piłkarzyków.

  8. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem i kakao, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Za pomocą mat silikonowych, wykonać koniki i jelonki. Zrobić też odbitki piłkarzyków.Ozdoby przetrzymywać w lodówce.

  9. Przykleić ozdoby z masy plastycznej. Ozdoby czekoladowe włożyć w górę tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.

  10. Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń