Do góry

Desery Przepis na:

Tort w glazurze z marmurkiem

Tort w glazurze z marmurkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3927

Dodano:

Odsłon: 4474

Tort z kremem porzeczkowym i kukułkowym. Tort z glazurą i marmurkiem. Tort z ozdobami czekoladowymi, muszelkami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -200 g.cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 dżem wiśniowy-280 g. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM PORZECZKOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -200 g. jogurtu greckiego -150 ml. musu z czarnej porzeczki
  • -25 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM KUKUŁKOWY:
  • -120 g. cukierków Kukułek -330 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -200 g. jogurtu greckiego
  • -25 g. żelatyny -1/2 tartej czekolady
  • GLAZURA:
  • -1 masło-250 g. -8 łyżek cukru pudru
  • -6 łyżek kakao -ok.5 łyżek wody -2 łyżeczki żelatyny
  • -ok. 2 łyżek gorącej wody -2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • MARMUREK:
  • -50 g. białej czekolady -ok.3-4 łyżek śmietanki 30 %
  • MUSZELKI:
  • -100 g. polewy czekoladowej białej -100 g. polewa deserowa(w pastylkach)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy.Nasączyć dżemem rozmieszanym z gorącą wodą.

  2. krem porzeczkowy-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić ze śnieżką i pudrem.Dodawać porcjami ser i mus i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
    Nasączyć resztą dżemu.

  3. krem kukułkowy-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Przestudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Ubić śmietankę z pudrem i fixem. Potem dodawać porcjami jogurt a na koniec żelatynę i tartą czekoladę. Zaraz wyłożyć na biszkopt.
    Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce, kilka godzin.

  4. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce albo na paterze na nóżce, też postawionej na blaszce.

  5. glazura z marmurkiem-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru.W między czasie postawić też na parę w innym garnku, białą czekoladę z mlekiem. Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę, wymieszać i polać cały tort.

  6. Płynną białą czekoladę wlać na długą szpatułkę metalową i przeciągnąć przez górę tortu.Polewą która spłynęła, można wyrównać boki tortu.

  7. muszelki-Polewy rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przelać do rożków papierowych.Wyciskać po większej kropli na przemian na folię, albo papier do pieczenia.

  8. Jak zastygną to odkleić i przykleić za pomocą rozpuszczonej czekolady do tortu.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń