Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort warstwowy z malinami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka utrzyj z resztą cukru pudru. Pianę z białek połącz z mąką ziemniaczaną i kakao. Dodaj utarte żółtka i mąkę pszenną, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 min w temp. 170oC. Wystudź. Przekrój na 3 blaty.
Maliny rozmroź, zmiksuj z cukrem, mus przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając, na małym płomieniu. Wymieszaj ją z musem malinowym.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Połącz ją z serkiem homogenizowanym. Dodaj mus malinowy z żelatyną i likier malinowy. Blaty przełóż kremem. Posmaruj nim także wierzch tortu.
Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem tort udekoruj np. czekoladowymi ozdobami cukierniczymi, świeżymi malinami itp.Źródło: Naj